skip to Main Content
Kulturinstitutioner Som Medspillere Ved Aprilfestival

Når Aprilfestival, verdens største turnerende teaterfestival for børn og unge, i uge 14 rammer Hjørring Kommune, ligger der flere års forberedelse bag. I løbet af en uge spilles over 600 forestillinger i hele kommunen, og der uddeles 25.000 gratis teaterbilletter. For Hjørring Kommune har det været højt prioriteret at bruge festivalen som løftestang i forhold til at understøtte det lokale samarbejde med bl.a. kulturinstitutionerne.

Kunstnerne og Aprilfestival
Som optakt til festivalen har skoler og børnehaver kunnet deltage i 33 workshops. Børnehavebørnene har brugt fantasien til at lave fysiske og sanselige teaterlege sammen med to skuespillere fra Limfjordsteateret. Skolebørnene i 0.-6. kl. har lavet flamingoskulpturer, drømmeverdener i papkasser og fantasifulde vinduesudsigter på plexiglasplader med tre forskellige billedkunstnere.
Produkterne følger festivalens farvevalg og overordnede tema “Åbne Vinduer” og er tænkt ind som en ligeværdig del af den officielle udsmykning af byen, som Teatercentrum Hjørring Kommune og den lokale handelstandsforening har udtænkt og opsat. Alle workshops er udbudt i samarbejde med BMMK – Børns Møde Med Kunsten, som er en del af den nordjyske kulturaftale.

Kunstmuseet og Aprilfestival
Vendsyssel Kunstmuseum er en af samarbejdspartnerne til at lave workshops til børnene. Her bliver viden om byens største kunstværk, Bjørn Nørgaards “Fontæne”, der er placeret foran museet, formidlet sammen med kunstnergruppen “Kunst ud til folket”, der får “statuen til at tale”. Derefter laver kunstmuseet efterfølgende en workshop, hvor børnehave- og skolebørn bygger deres egen kæmpeskulptur af Midgårdsormen inde på museet.

Historisk Museum og Aprilfestival
På Vendsyssel Historiske Museum har samarbejdet foregået på en anden måde. Museet har udviklet en særudstilling om teaterets rolle i lokalhistorien gennem tiden, som skolebørn og andre interesserede kan besøge som optakt til festivalen. Under selve festivalen kan man opleve to af festivalens forestillinger i museets autentiske rammer.

Den Musiske Skole og Aprilfestival
Hjørring Musiske Skole uddanner en gruppe elever til at være KulturCrew og VideoCrew. Skolebørn fra de ældste folkeskoleklasser udvikler kompetencer til at løse opgaver relateret til kommunikations- og PR-opgaver samt praktiske, tekniske færdigheder ifm. opstilling af scene, lyd-, lysudstyr. Børnenes evner kan bruges til alle typer kulturelle aktiviteter på skolerne, som skolekoncerter, morgensang mm, men i år er fokus først og fremmest på Aprilfestival. Her hjælper børnene med opsætning af scene og udstyr, filme, klippe og redigere små film til sociale medier mm. i løbet af hele den uge, festivalen er i gang.

Med samarbejderne ønsker Hjørring Kommune at styrke kommunens profil som en kommune, der prioriterer kunst, kultur og børnekultur for, med og af børn.

Skal dit lokalområde være vært for en stor begivenhed, og vil du gerne have idéer til, hvordan begivenheden kan bruges til et styrket samarbejde mellem kommune og kulturinstitutioner? Så husk at du altid kan kontakte Nationalt Netværk af Skoletjenester.

Back To Top
X